HANGADÓ
2003. ÁPRILIS 

Rétsági Pro-Urbe Díjasok

Az ezredforduló évében határozott úgy Rétság város képviselő-testülete, hogy kitüntetést alapít azon személyek és szervezetek munkájának elismerésére, kik kiemelkedő érdemeket szereztek a település szolgálatában. A díjakat hagyományosan a szabadságharc ünnepén adják át.

Ez évben került jutalmazásra Csáthy Albertné volt könyvtárvezet? is, ki 1958. nyarán lett a Rétsági Járási Könyvtár igazgatója. Meglehet?sen szegényes körülmények között vette át a járási intézmény vezetését. A mostoha m?ködési körülmények ellenére az első dolgai közt tartotta fontosnak a szabadpolcos rendszer kialakítását. 1972-ben került átadásra az új művelődési központ, amelyben külön intézményként működött a járási könyvtár. Csáthy Albertné irányította az új intézmény folyamatosan gazdagodó szakmai programját. A könyvtár, elhelyezését, felkészültségét, munkáját tekintve a megye legjobb intézményei közé tartozott. Működése alatt a rétsági járási könyvtár hosszú éveken keresztül Nógrád megye nemzetiségi könyvtáraként is működött. Munkáját közmegbecsüléssel végezte egészen 1900-ben bekövetkező nyugdíjba vonulásáig. 
 
Havas Vilmosné közel negyven évig dolgozott az óvodaügy szolgálatában, a 3-6 éves korú gyermekek érdekeiért, testi-lelki fejlődésükért, az óvoda személyi és tárgyi feltételeinek jó színvonalú biztosításért. Óvodavezetőként biztonságos hátteret nyújtott az óvoda dolgozóközösségének a színvonalas pedagógiai munkához, a gyermekek neveléséhez. Pedagógiai optimizmusával, felkészültségével, gyermekszeretetével, személyiségének kisugárzásával, őszinte hittel és lelkesedéssel biztatta „csapatát” minden helyzetben helytállásra. Nevéhez fűződik az óvoda szakmai innovációs tevékenységének megalapozása, a térség óvónőinek szakmai összefogása. Fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy szakmai kérdésekben egységes szemlélet alakuljon ki az óvodák között. Havas Vilmosné képviselőként és a Szociális Bizottság elnökeként korrekt módon képviseli ma is a gyermekek, a rászorulók, a város minden polgárának érdekét. 

Harmadikként a Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevében vették át annak vezetői a díjat, annak elismeréseként, hogy évtizedek óta áldozatos munkát folytat a településen és annak közvetlen vonzáskörzetében. Tagjai rendszeresen, anyagi ellenszolgáltatás nélkül áldozzák fel nem csak a szabadidejüket, hanem testi épségük kockáztatásával vesznek részt tűzoltásnál, katasztrófa elhárításnál. Az elmúlt néhány hónapban bekövetkezett tűzesetek is azt bizonyítják, hogy nélkülük családok kerülhettek volna lényegesen szerencsétlenebb helyzetbe. Megbecsülésük az egész település számára közös érdek. Munkájuk példa arra, hogy létezik olyan közösségi összefogás, amely minden egyéni érdek fölött ál. 

A város díjait az ünnepségen Dr. Katona Ernő, Rétság város alpolgármestere, valamint Mocsári Gergely, a Településfejlesztési Bizottság elnöke adta át.

V.J.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-