HANGADÓ
2003. FEBRUÁR  ..

Mezőfi Zoltán polgármester január 15-én elhangzott újévi köszöntőjének rövid változata.
 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim!

Legelőször is szeretném Veletek, Önökkel megosztani azt a nagyon fontos életérzést, ami egyúttal figyelmeztet az idő múlására, ugyanakkor munkára ösztönöz. Egy választási ciklus négy év, átszámítva kétszáznyolc hét. Ebből már eltelt tíz hét. Az idő kevés, a feladat sok.
Azok kedvéért, akik nemrég élnek és dolgoznak Rétságon, egy rövid történeti előzményt szeretnék ismertetni, majd egy fennálló állapotot, egy ebből következő jövőképet és egy napi cselekvési programot.
 
 
 
 

1. Rétság felemelkedését az elmúlt évszázadban a következő fontosabb tényezőknek köszönhette:
- Központi fekvésének, az ebből kinövő járási székhelynek és intézményeknek.
- A 2-es főút átvezető szakaszának és az ehhez kötődő családi és kisvállalkozásoknak.
- Végül, de nem utolsósorban a laktanyának.
2. Az első jelentős változás 1984-ben történt, amikor megszűnt a járás, mint közigazgatási egység. Ezzel együtt jelentős intézményi leépülés indult meg.
Ezt követően az 1989-es rendszerváltás kedvezőtlen hatásai Rétságot sem hagyták érintetlenül.
Mintegy hab a tortán a 90-es évek közepén tollvonással megszüntették a laktanyát. Ezzel nem csak a város szimbóluma lett oda, hanem sokak számára az örökkévalóságba vetett hit.
3. Ebben a helyzetben az akkori Képviselő-testület Gresina István polgármester vezetésével jól használta ki az ipartelepítés kínálkozó lehetőségét. Jó döntés volt.
4. Mára azonban világossá vált, hogy önmagában az iparosítás nem ad minden kérdésre választ. Nem is adhat. A mélyben más gondok is meghúzódtak.
5. A jövőre nézve halmozottan nagy felelősség hárul a polgármesterre és a testületre. Stratégiai döntéseket kell hoznunk, figyelembe véve a megoldandó gondokat és az adottságokat:
a.) Az ipari parkot a város testrészévé kell tennünk. Hogyan? Több közös találkozási pontot kell kialakítani! Azokat a szolgáltatásokat kell megjeleníteni, amelyeket szívesen vásárolnak. Ilyen hiány a bérlakás, panzió, nagyobb rendezvény megtartására alkalmas közösségi vagy konferencia központ.
b.) Tökéletesen alkalmas helyszín erre a laktanya, ami lepusztult állapotában is tiszteletet ébresztő épületegyüttes. 
Hol itt a stratégiai döntés felelőssége? A gondokat nem önmagukban kell megoldani, hanem egymással összefüggésben, összehangoltan.
A laktanya jelen állapotában teher, de egyúttal szép kihívás, jó döntésekkel szép hozomány lehet gyermekeinknek. Valamennyiben gyönyörködhetünk benne: patinás épületek, számos munkahely rétságiaknak, különböző nagyságú lakások, ideális esetben jelentős intézményi helyszín.
6. Nem feledkezhetünk meg napi gondjainkról:
- A csatornázás beindítását a képviselő-testület elfogadta. Komoly türelmet fog igényelni, sok kellemetlenség ellenére kérem a megértéseteket. Ha elkészül településünk jelentősen felértékelődik. 
- Feltétlenül le kell a forgalmat lassítani a közeli jövőben a város bevezető részein, ha lehet akkor körforgalommal.
- Nem elég fenntartanunk az intézményeket, azok profilját bővíteni kell.
- Több helyszínen és árkategóriában kell építési telkeket kialakítani.
- A hagyományosan itt élő kisvállalkozásokat legelőször is információval kell ellátni a településen tervezett beruházásokról. Amit csak lehet itthon oldjunk meg.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Ha a fentiek terén nem indul meg mielőbb intézkedés, akkor kifutunk az időből, gyermekeinknek nem lesz miért itt maradni, meggyorsul a népesség fogyása. Bár a 24-ik órában vagyunk, még nem késő. Ennek a gyors cselekvésnek a megindításához kérem az Önök támogatását, a testület, a hivatal dolgozói és a magam számára.
Végül, de nagyon fontos helyen a politikamentes összefogás a közös jövő megvalósítása érdekében kulcskérdés. Nincs, nem lehet helye szűkkeblű magánérdekek szolgálatának. Megoldás: olyan célokat kell kitűzni, ami mindenkit szolgál. A közvilágítás felújítási közös ügy, de mondhatnám az iskola profiljának bővítését. 
Közös terveink megvalósításához azonban nem elég a pénz önmagában. Előrébb való az egészség. Mindenek előtt ezt kívánom Önöknek, Nektek, valamennyi rétsági polgárnak a 2003-as évre a Képviselő-testület, a hivatal dolgozói és magam nevében.
Boldog Új Esztendőt!

 Mezőfi Zoltán
 polgármester
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-