HANGADÓ
2002. ÁPRILIS   

Nemzeti ünnepünkön

Rétságon hagyományosan a nemzeti ünnep előestéjén rendezték meg a forradalom emlékének ünnepét. A műsort ez alkalommal is általános iskola diákjai adták, köszönet jár a betanító pedagógusoknak: Tomek Istvánnénak és Bálint Magdolnnának, Dr. Gergely Józsefnénak és Bánkuti Évának, valamint a kórust vezénylő Ferencsik Jánosnak.
     A programot színesítendő léptek fel felnőtt előadók is. Különösen Majnik László remek énekszólóját és Kálmán Imre avatott szavalatait kell közülük kiemelni. Nem múlhat el Rétságon jelentős alkalom anélkül, hogy a jelenlévők ne csodálhatnák meg újra és újra a Rózsavölgyi Márk Zeneiskola Rétsági Tagozata tanárainak játékát. Markóné Dikasz Gabriella és Dobai Szabolcs ez alkalommal az iskola épp 1848-ben elhunyt névadójának szerzeményével örvendeztette meg a közönséget. Az ünnep köszöntésére érkezőkkel megtelt a művelődési központ színházterme, s úgy tűnik nem csalódtak a műsor színvonalában. Sokan tekintették meg az ez alkalomból nyílt kiállítást, mely számos vonatkozásban kapcsolódik nemzetünk, s a szűkebb régió történetéhez. A „Térképek és zászlók” címet viselő bemutató a Magyar Zászlómúzeum anyagából válogatta ki megyénk településeinek zászlait, s a nagy hírű Stiefel cég országszerte ismert gyönyörű térképeit vonultatta fel.
     Az is hagyomány immár a nyugat-nógrádi kisvárosban, hogy a szabadságharc évfordulóján adják át a város érdekében legaktívabban tevékenykedők számára a díszpolgári címet, valamint a Pro Urbe díjat. 
     A kitüntetéseket Mocsári Gergely alpolgármester, az ünnepség szónoka , valamint Dr. Szájbely Ernő főorvos, az önkormányzat művelődési bizottságának vezetője adták át. Az alábbiakban Dr. Szájbely Ernőnek, a kitüntetetteket méltató soraiból idézünk:

Rétság Városi Önkormányzat Képviselő - testülete Rétság Város Díszpolgára címet adományoz Gresina István rétsági lakosnak, a város jelenlegi polgármesterének. Munkájának, sikereinek elismerését számtalan kormány és miniszteri szintű kitüntetés fémjelzi, a közszolgálatban elért kimagasló teljesítményéért pedig 1998-ban megkapta a Nógrád Megye Közgyűlése által alapított Szontágh Pál díjat ill. tavaly ősszel Nógrád Megye Díszpolgára kitüntető címet. A településünk  életében új távlatokat nyitó, Rétság város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységét ismeri el a díszpolgári cím adományozásával. 

Az Önkormányzat Képviselő-testülete Pro Urbe Emlékérmet adományoz 
     Bulejka András rétsági lakosnak, a Polgármesteri Hivatal  szervezési csoportvezetőjének. Színvonalas szakmai munkájának, rátermett egyéniségének igen jelentős szerepe volt abban a rétsági csodaként emlegetett iparfejlesztésben,melynek során a település további fejlődését meghatározó beruházások valósultak és valósulnak meg jelenleg is városunkban.
     Hasonló kitüntetéstadományoz Ludányi Lászlóné nyugdíjas vezető védőnőnek. Szakmai tevékenységére 35 éves pályafutása során mindvégig a nagyfokú precizitás, lelkiismeretesség, megbízhatóság, kiváló felkészültség volt a jellemző. Kifogástalan szakmai munkája mellett, energiáját nem kímélve, szabadidejét feláldozva, rendkívül sokrétű közösségi, társadalmi tevékenységet végzett. 1957-től tagja a Magyar Vöröskeresztnek, ahol több mint négy évtizedes kimagasló tevékenységet folytatott, tagja volt a járási, majd területi vezetőségnek ill. a rétsági vezetőségnek egyaránt.
     Az Önkormányzat Képviselő-testülete Pro Urbe Emlékérmet adományozott Dr. Lukács László váci lakosnak, a rétsági Tüdőgondozó Intézet főorvosának, kire 38 éves pályafutása során mindvégig a nagyfokú gondosság, lelkiismeretesség precíz munka, a betegekkel való odaadó törődés és türelem volt a jellemző, a kiváló szakmai felkészültsége mellett emberséges magatartása méltán vívott ki általános elismerést szűkebb és tágabb környezetében, betegei között egyaránt.
     A megemlékezés a művelődési központ falán elhelyezett, a szabadságharc rétsági csatájára emlékező márványtábla megkoszorúzásával fejeződött be katonai tiszteletadás kíséretében. 

V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-