HANGADÓ
2001. JÚLIUS ..

ĺjászjuniális Rétságon

Immár hagyományosan a nyár első hónapjában rendezte meg a Rétsági Árpád Sportlövő és ĺjász Egylet a Rétság Kupa Országos Vadászíjász versenyét.
     Már június 22-én, pénteken várták az ország egész területéről a versenyzőket a színhelyen, hol sátorverés után a tereppel való ismerkedés következett, sőt +sörversenyekre  is sor került. Szombaton aztán komolyra fordult a dolog, s immár a versengés első fordulóját is lebonyolították. Délután íjásztréfák következtek, közöttük párbaj, száz méteres lövészet és madárlövészet is. A szombat este a vigalom jegyében zajlott. Szabadtéri bál nyújtott lehetőséget a szórakozásra, s közben nem maradhatott el a látványos tüzes íjászati bemutató sem.
     Vasárnap bonyolították a verseny második körét, majd a közösen elfogyasztott ebéd után - a hírek szerint kakukkfüves tarja készült - következhetett a verseny lezárása és az ünnepélyes eredményhirdetés.
     A hétvégi program számos látványos elemet tartalmazott, így nem csupán a versenyzőket, hanem a szemlélődő érdeklődőket is várták Rétságon.
Bár a kissé kellemetlen szél nem kedvezett az újraéledt ősi sport kedvelőinek a rétsági háromnapos versenyen, mint azt Fodor László a házigazda Rétsági Árpád ĺjász és Sportlövő Egylet elnöke elmondta, a különböző kategóriákban mégis remek eredmények születtek.
     A csigás, irányzékos kategóriában a salgótarjáni Prém Dorián győzedelmeskedett. 397 pontot ért el a megszerezhető 480-ból. Ő az, ki az ország szinte valamennyi pontszerző versenyén elindul, s országos viszonylatban is kiemelkedő a teljesítménye. Megnyerte Rétságon a verseny fődíját, az egyhetes kétszemélyes dunakeszi üdülést is, amelyet a verseny egyik támogatója ajánlott fel Duna-parti üdülőjében.
     A reflex, irányzék nélküli kategóriában szintén volt egy kiemelkedő teljesítmény. Varga Attila, a szintén salgótarjáni versenyző bizonyult a legjobbnak. Róla azt kell tudni, hogy indulni fog a Szlovéniában ez év augusztusában megrendezett Európa Bajnokságon is, s pontjai alapján esélye van bekerülni az első hat közé.
     A rétsági íjászok közül női csigás, irányzékos kategóriában <MI>Dabasi Krisztina<D> ért el ragyogó eredményt 338 ponttal. A férfiak között is elegendő lett volna a teljesítménye a második helyhez.
     A gyermekversenyzők között Fodor Dávid jeleskedett. Oly jól sikerült az ő sorozata, hogy a felnőttek között is a harmadik helyre került volna a pontjai alapján.
     Az ország számos pontjáról érkező versenyzők kivétel nélkül elégedetten távoztak. Jónak tartották a verseny szervezettségét, a pálya színvonalát, a házigazdák igyekezetét, szakértelmét. A +hivatalos  versenyszámok mellett tréfás vetélkedésre is sor került. Az íjászhuszonegyet  a főrendező Fodor László nyerte meg, sőt azt, hogy csupán szerencséje volt, azzal cáfolta meg, hogy a megismételt versenyen is győzött. Az éjszakai íjászaton a szintén rétsági Varga Csaba vitte el a pálmát, míg a száz méteres lövészetben újra Prém Dorián lett az első. A +madárlövészetben  a gödöllői Simon Katalin állhatott a dobogó legfelső fokára, hasonlóképpen, mint az irányzék nélküli reflex női kategóriájának megnyerésekor. Úgy tartják róla, hogy klasszis versenyző válhat belőle, hiszen fiatal kora ellenére nagy szorgalommal és kitartással űzi ezt a nemes sportot.
     Az alsópetényi Hármaskönyv fogadó különdíját - egy vacsorával és szállással egybekötött vendéglátást - a felajánló Laluja Imre, míg a versenysorozat díjait Gresina István, Rétság város polgármestere nyújtotta át a rangos vetélkedés legeredményesebb résztvevőinek.  
V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-