Fórum - Moderálási elveink

Kedves Fórumozók!
A fórum megnyitásával a szerkesztőség célja a közügyek nyílt és érdemi és demokratikus megvitatása érdekében hozta létre. Cenzúra nincs, de az alább megfogalmazott szabályokat megsértő hozzászólásokat, vagy felhasználókat töröljük.

  1. A hozzászóló hozzászól, vitatkozik, érveivel meggyőzi a többi hozzászólót, vagy nem. Kerülendő a személyeskedés, mások becsmérlése és sértegetése, az ilyen hozzászólást részben vagy egészében töröljük, a rájuk adott válaszokkal együtt, hiszen azok az eredeti hozzászólás törlésével értelmüket vesztik. 
  2. Töröljük az egyértelműen, nyíltan reklám tartalmú (és velünk előzőleg nem egyeztetett) hozzászólásokat. Az oldalnak nem célja díjmentes reklámlehetőséget biztosítani. Ebben csak az egyértelműen kereskedelmi reklámokat fogjuk törölni, mert az adott témába tartozó információkkal, közérdekű információkkal kapcsolatban türelmesebbek leszünk. (Pl. kulturális oldalon a környék rendezvényeire utaló javaslat.)
  3. Töröljük a közerkölcsöt sértő, a trágár kifejezéseket használó, a személyeskedő, rágalmazó, személyiségi jogokat sértő, törvénybe ütköző vagy törvénysértésre felhívó üzeneteket, ezeket a dolgokat tessék máshol megbeszélni. Az ilyen tartalmú üzenetek teljes szövege - a tartalom vizsgálata nélkül törlésre kerül. Nem vindikáljuk magunknak a jogot, hogy eldöntsük, kinek melyik mondata megfelelő, és melyik maradhat. Ha tehát a fenti elveket sértő mondatok fordulnak elő egy hozzászólásban, annak teljes tartalmát töröljük. A hozzászólásokat kérjük ennek megfelelően fogalmazni.
  4. Töröljük a bármely regisztrált felhasználó valós személyes adatait (például: név, lakhely, munkahely, beosztás stb. – ún. "IRL adatokat") tartalmazó, vagy erre utaló hozzászólások.
  5. Töröljük az egyes regisztrált felhasználókat sértő, lejárató, illetve egyértelműen velük kapcsolatosan alpári vagy sértő módon kinyilvánított véleményeket - személyeskedést - tartalmazó hozzászólások.  Amennyiben egy regisztrált felhasználó közszereplő, vagy saját nevét használja azonosítóként: vele szemben a véleménynyilvánítás szabadsága tágabban értelmezhető, de a fenti elv betartása akkor is érvényes.
  6. Egyes regisztrált felhasználó(ka)t sértő, lejárató, illetve olyan, egyértelműen hozzá(juk) köthető rovat, amely alpári című vagy tartalmú, nem nyitható. Ha egy regisztrált felhasználó sérelmezi a róla nyitott rovatot, kérheti annak törlését akkor is, ha az egyébként nem ütközik a szabályzatba, vagy a moderálási elvekbe.
  7. A fórum Rétság város életével foglalkozik. A hozzászólásokat e témában kérjük. Természetesen e témakörbe belatartoznak a környékre, a kistérségre vonatkozó észrevételek, javaslatok. Nem megengedett a belterjesen más érdekkörrel foglalkozó "szekciók, hozzászólások" nyitása, vagy ilyen témák megvitatása ezeken az oldalakon. Pl. New York turisztika értékeit, vagy a Balaton vízminőségével kapcsolatos kérdéseket tessék az adott témában topoikot nyitó szolgáltatóknál megvitathatni.
  8. Azonos hozzászólás bemásolását több topicba kérjük mellőzni. Csak a téma szerint aktuális rovatokba kérjük elhelyezni a hozzászólást. Az azonos szövegű, több helyen megjelenő hozzászólásokat csak az feljegyzési idő szerint első bejegyzésnél hagyjuk meg, a többi helyről töröljük.
  9. Más szerzői jogait érintő, vagy védjegyet, szabadalmi bejegyzést érintő szövegrészeket - idézeteket! - csak rendeltetésének megfelelően, a jogtulajdonos megjelölésével szabad használni. (forrás, szerző megjelölés, védjegy, szabadalmi jog tulajdonosának feltüntetése, stb.) Törlésre kerülnek más elektronikus, vagy nyomtatott sajtóban megjelent cikkek témához nem kapcsolódó bemásolásai. A szerző előzetes engedélye nélkül átvett cikkek jogsértőek. Csak az adott témához kapcsolódó, kiemelt idézet az elfogadható, e tény jelzésével, a szerző és a forrás megjelölésével.
  10. Az egyes topicokban, csak a témához tartozó kérdésekben szabad hozzászólni. Az ettől eltérőket - moderálási elveink szerint - töröljük.
  11. A fórum nem hirdetési lehetőség. Kérjük, hogy az oldalak szövegébe kereskedelmi hirdetéseket ne helyezzenek el. A nyilvánvalóan gazdasági célt szolgáló szövegeket töröljük.
  12. Az indokolatlanul terjedelmes, a téma kibontását nem szolgáló szövegeket teljes tartalmában töröljük. Javasolt az 1200-1500 karakteres korlát betartása.
  13. Töröljük az idegen nyelvű bejegyzéseket. E fórumon a magyar nelvű hozzászólás megengedett.
  14. Az új PTK életbelépését követően - az esetleges jogviták megelőzése érdekében - külön értesítés nélkül törlésre kerülnek azok a bejegyzések, amelyek IP címe nem beazonosítható. Pl külföldi szerverek használata, stb. Ilyen, és más külföldi címről való hozzászólás csak regisztrált, valós e-mail címet használó felhasználók számára megengedett. 
  15. Törlésre kerül a szerkesztéssel, moderálással, a szerkesztőkkel vagy a moderátorokkal foglalkozó hozzászólások. A fórum működtetéséről nem nyitunk vitát, az a szabályzatban és a moderálási elvekben le van írva. Aki ennek ellenére a témáktól eltérve ezt tenné, hozzászólását teljes egészében töröljük. Tessék a témához hozzászólni. A működéssel kapcsolatos esetleges hibákat e-mailban megírni a webmesternek. 
  16. A törölt hozzászólás visszamásolása fórum bármely topicjába a felhasználó kizárásával jár.
  17. A szabályokat és moderálási elveket súlyosan, vagy rendszeresen megsértő felhasználók hozzászólási jogát átmenetileg felfüggeszthetjük, vagy végleg törölhetjük. Ebben - a remélhetőleg ritka esetben - e-mail értesítést küldünk a felfüggesztés indokával, az időtartammal.
  18. Az üzemeltetők fenntartják a jogot, hogy indokolt esetben - ez lehet műszaki, vagy pl kampánycsend, stb - a hozzászólások írását átmenetileg felfügessze. A lapok ekkor is olvashatók, de bejegyzés egyik oldalra sem lehetséges.
  19. A moderátorok viszonylag kevesen vannak, így egyikük sem láthat minden egyes hozzászólást. Ezért kérjük, hogy ha egy felhasználónk olyan bejegyzésre bukkan, amely megítélése szerint a szabályzat vagy a moderálási elvek valamelyik pontjába ütközik, esetleg egyéb módon akadályozza a kulturált társalgást, jelezze a Fórummesternek e-mailben.
  20. A fórum működésével kapcsolatos észrevételeket kérjük a Fórummesternek e-mailben jelezni. Az érdemi felvetéseket rövid időn belül megválaszoljuk, a jogos észrevételeket orvosoljuk.
Kérjük, hogy a fórumot mindenki rendeltetésének megfelelően használja, és a szabályokat a vita tisztasága érdekében tartsa be. A fórum használója a belépéssel a szabályokat és a moderálási elveket elfogadja és azt magára nézve kötelezőnek ismeri el.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-