Adrianus Alapítvány túrafelhívása

Kirándulás a Tisza forrásvidékére

Az Ukrán Kárpátok festői vonulatait szép fenyves-bükkös erdőinek köszönhetően „Erdős Kárpátoknak ” is szokták nevezni. A magasban a lombhullatókat lucfenyő váltja fel.1500-1700 m fölött nyáron dúsfüvű alpesi rét zöldell, amelyet elszórtan törpe erdeifenyő ligetek szakítanak meg. Helyenként kopár sziklacsúcsok meredeznek őrizve az egykori gleccserek nyomát. Az Ukrán Kárpátok sajátossága hogy csúcsai nem hirtelen emelkednek a lapály fölé, hanem fokozatosan, lépcsőzetesen magasodnak. Kirándulásainkon dombról-dombra hágva jutunk el a hegygerinc szurdokokkal meredek falakkal tágas völgyekkel rohanó vizekkel hegyi tavakkal tarkított tájaira. A legmagasabb csúcsok a Máramarosi havasokban vannak. A Hoverla 2061 m a Csornahorai Pop Iván 2022 m, a Pietrosz 2020 méter.
     A Kárpátok gerincén széles hágók vezetnek át. Az Ung folyó völgyéből az Uzsoki-hágó (669 m)a Latorca völgyéből Vereckei-hágó (841 m) a Fekete-Tisza völgyéből a Tatár-hágó (961 m).A hegyvonulatokat az alföld felé rohanó folyók szabdalják fel. A fő vízgyűjtő a Tisza amely a Máramarosi Havasokban eredő két forráspatakból a Fekete-és a Fehér-Tiszából egyesül Rahónál. Kárpátalja gazdag állat-és növényvilágának megóvása érdekében 1993-ban létrehozták a Kárpáti Bioszféra védett területet amely az UNESCO bioszféra-rezervátumainak nemzetközi hálózatához tartozik. Ásványkincsei közül a legjelentősebb a só. Aknaszlatinánál 3,6 km2 kiterjedésű és átlagban 300 m vastag a sóréteg. Az Árpádházi királyok idejében virágzott a sóbányászat. A máramarosi vasút megépültéig a sót a Tiszán és közúton szállították. A sóút főbb állomásain sóraktárakat építettek, védelmét őrség és várak láncolata biztosította.

ADRIANUS Alapítvány a Falvak Kultúrájáért
1143 Budapest, Stefánia út 33.
tel./fax: (1)25 26 939 mobil tel.: (70)29 44 312 
e-mail: nickkati@adrianus.ehc.hu

Program 1
június 1. szerda
Reggel 6:00-kor indulunk. Záhonynál kelünk át a határon. Munkácson megtekintjük a várat, és teszünk egy sétát a történelmi belvárosban. Huszt érintésével a Tisza egyre szűkülő völgyében haladva érkezünk Rahóra.
július 2. csütörtök
Ismerkedünk Rahó nevezetességeivel és kirándulunk a várost övező hegyekbe.
Este baráti találkozó keretében ismerkedünk a rahói magyarokkal.
június 3. péntek
Fekete-Tisza mentén indulva ellátogatunk a Tatár-hágón túlra, Galíciába. Útközben első és második világháborús emlékhelyeket keresünk fel hangulatos fatemplomokban gyönyörködhetünk. Vorohtán libegőről csodálhatjuk a Kárpátok festői vonulatait. Az ebédünk hidegleves, saslik, áfonyapálinka és friss forrásvíz a Prut folyó partján.
június 4. szombat
Kora reggel indulunk Rahóról. Husztnál elkanyarodunk a Tiszától és a Nagyág folyó vadregényes völgyén keresztül érkezünk a Vereckei-hágóhoz. A millecentenáriumi emlékműnél honfoglaló őseinkre emlékezünk. Szolyván megtekintjük a „malenkij robotra” elhurcoltak emlékhelyét. Az éjszakát a határ közelében töltjük.
június 5. vasárnap
Utazunk haza
Részvételi díj:41 000.-F /fő
A részvételi díj tartalmazza: Szállás a Falvak Kultúrájáért Alapítvány rahói „ERIK ” Alkotó- és Vendégházában. Ellátás: Teljes ellátással első nap vacsorától utolsó nap reggeliig. Közlekedés 12 személyes mikrobusszal. Belépők a munkácsi várba.
-
Program 2
július 17.vasárnap
Reggel 6:00-kor indulunk. Záhonynál kelünk át a határon. Munkácson megtekintjük a várat, és teszünk egy sétát a történelmi belvárosban. Huszt érintésével a Tisza egyre szűkülő völgyében haladva érkezünk Rahóra.
Július 18.hétfő
Ismerkedünk Rahó nevezetességeivel és kirándulunk a várost övező hegyekbe.
Este baráti találkozó keretében ismerkedünk a rahói magyarokkal.
július 19.kedd
Kirándulunk a Máramarosi-havasokba. Az út nagy részét teherautóval tesszük meg, majd 2-3 órás gyalogtúrával érjük el a 2000 m körüli hegycsúcsot.
július 20.szerda
A Fekete-Tisza mentén indulva ellátogatunk a Tatár-hágón túlra, Galíciába. Útközben első és második világháborús emlékhelyeket keresünk fel hangulatos fatemplomokban gyönyörködhetünk. Vorohtán libegőről csodálhatjuk a Kárpátok festői vonulatait. Az ebédünk hidegleves, saslik, áfonyapálinka és friss forrásvíz a Prut folyó partján.
Július 21.csütörtök
Megtekintjük a Kárpáti Bioszféra Rezervátum Múzeumot.
Búcsúest keretében megköszönjük vendéglátóinknak a gondoskodást.
július 22.péntek
Kora reggel indulunk Rahóról. Husztnál elkanyarodunk a Tiszától és a Nagyág folyó vadregényes völgyén keresztül érkezünk a Vereckei-hágóhoz. A millecentenáriumi emlékműnél honfoglaló őseinkre emlékezünk. Szolyván megtekintjük a „Malenkij robotra ” elhurcoltak emlékhelyét. Az éjszakát a határ közelében töltjük.
július 23.szombat
Utazás haza
Részvételi díj:49 000.-F /fő
A részvételi díj tartalmazza: Szállás a Falvak Kultúrájáért Alapítvány rahói „ERIK ” Alkotó- és Vendégházában. Ellátás: Teljes ellátással első nap vacsorától utolsó nap reggeliig. Közlekedés 12 személyes mikrobusszal. Múzeum belépők Teherautó bérlés a hegyi túrához.
-
Várjuk jelentkezését!
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-